70 yaşındakilerin zihnini hızlı bozulmadan ''kurtaran’ ‘alışkanlık
Herkes güzel, sorunsuz ve sağlık sorunları yaşamadan yaşlanmak ister.
Eğersiz ve dengeli Beslenme gibi sağlıklı Alışkanlıklar fiziksel sağlığa katkıda bulunabilir. Peki yaşlılıkta sağlıklı bir beyin için neler gereklidir? Uzmanlar yanıtlıyor
İnsan sürekli büyüyen ve gelişen canlı bir organizmadır. Gidişi genellikle ilerleyicidir, ancak yıllar geçtikçe hem fiziksel hem de zihinsel güçte bir düşüş ortaya çıkmaya başlar. Bu gidişatın doğruluğunu engellemek için bir şey yapabilir miyiz? Aşınma ve yıpranma sürecini tersine çeviremesek de uzmanlar, bu kademeli yıpranma ve yıpranmanın sağlığımız üzerindeki etkilerini geciktirmenin yanı sıra azaltabileceğimize de dikkat çekiyor.
Bilindiği gibi düzenli Egzersiz yapan ve düzenli beslenen bir kişi, yaşlandıkça daha sağlıklı ve güçlü bir vücuda sahip olabilir. Aynı durum beyin içinde geçerlidir: beyin fonksiyonu ne kadar çok çalıştırılırsa, doğal yaşlanmaya rağmen beyin o kadar güçlü ve verimli kalacaktır.
Bir araştırma ekibi, insanların yaşlandıkça yaşadıkları bilişsel gerilmenin derecesini hangi 5-a deneyimlediği bilişsel gerilemenin derecesini hangi faktörlerin tahmin edebileceğini bulmak istedi. Daha önceki bilimsel kanıtlar, bilişsel gerilemenin zekâ ile ilişkili olduğunu öne sürüyordu: Bir kişi yaşamı boyunca ne kadar zeki olursa, beyin fonksiyonları da zamanla o kadar sağlam kalacaktır. Ancak yeni bir çalışma, yaşam boyu öğrenmenin ileri yaşlarda daha yavaş ve daha az bilişsel gerilemeye de katkıda bulunabileceğini iddia ediyor. Yeni bulgular dergisinde yayınlandı.
10 araştırmacıdan oluşan ekip, İskoçya’da 1936 doğumlu kişilerin verilerini analiz etti. Araştırmacılar, katılımcıları yaşamları boyunca takip ederek, farklı zamanlarda çeşitli Testler gerçekleştirdi. Tüm katılımcılara 11 yaşında bilişsel yeteneklerine ilişkin genel bir değerlendirme yapıldı ve 70 yaşında tekrar değerlendirme yapıldı. Genel olarak değerlendirme, 2 muayenede daha iyi sonuçlar elde edildiğini gösterdi. Bu büyük ölçüde eğitimin ve diğer yaşam boyu öğrenme süreçlerinin etkisinden kaynaklanmaktadır. Ancak beklendiği gibi tüm katılımcılar aynı iyileşmeyi kaybetmedi.
Daha sonra yaklaşık 1000 katılımcıya, yaşları 70 82 arasındayken her üç yılda bir gerçekleştirilen bir dizi ek bilişsel test uygulandı. Bu testler hayatlarının bu döneminde kaydedilen bilişsel gerilemenin bir resmini sağladı. İşlem hızı, hafıza ve görsel- uzaysal yetenek dahil olmak üzere bir dizi faktör değerlendirildi. Çalışmanın sonuçları önceki bulgularla tutarlıydı ve insanların bilişsel yetenek düzeylerinin daha sonraki beyin gerilemesini öngörebildiğini gösteriyordu. Daha spesifik olarak, yüksek düzeyde bilişsel yetenek bildirenlerin bilişsel gerilemenin daha yavaş olduğu görüldü.
Bulgulara göre özellikle ilgi çekici olan, bilişsel yetenekleri 11 70 yaşları arasında öğrenme yoluyla artan kişilerin 70 82 yaşlarında daha yavaş bir düşüş göstermesidir.
Bu bulgu, kişinin yaşlandıkça daha sağlıklı bir beyine sahip olmasında genç yaşta edindiği bilgilerin önemini yansıtıyor. Bu, öğretmenin daha sonraki yaşamdaki bilişsel gerilime üzerinde etkisini inceleyen ilk çalışmadır.
Bulgulara ilişkin kendi değerlendirmelerini yapan araştırmacılar, yaşam boyu öğretmenin ister örgün eğitim ister diğer faaliyetler yoluyla olsun, insanları problem çözme becerilerini geliştirmeye ettiğini açıkladı. Bu yetenekler daha sonra çeşitli durumlarla başa çıkmaya çağırılan insanların günlük yaşamlarında kullanılır. Yaşlandıkça zihin daha az iş birliği yapma eğiliminde olur ve bu da etkili düşün kimi giderek zorlaştırır. Ancak bu görevde ne kadar çok pratik yaparsa o kadar az bozulma göstermesi bekleniyor.
Dolayısıyla canlı, sağlıklı ve işlevsel bir beyine sahip olmak istiyorsanız çözüm basit: Yeni şeyler öğrenmeyi bırakmayın!
Haber vip
Zihinsel Sağlığını Güçlendiren