Bayram Namazı Hakkında Bilgiler
Bayram, Müslümanların sevinçli ve neşeli günlerinden biridir. Arapçası "Îyd" olarak bilinir ve çoğulu "A'yad" şeklindedir. Bayram tebrikleri için "Ta'yîd" kullanılırken, bayramlaşma için ise "Muayede" terimi kullanılır. Peygamber Efendimiz, Medine-i Münevvere ‘ye geldiğinde, yerel halkın senede iki defa bayram yaparak eğlendiklerini öğrenmiştir. Bunun üzerine, Allah'ın iki bayram günü daha verdiğini müjdelemiştir. Bu günler Ramazan ve Kurban Bayramı olarak bilinir. Ramazan Bayramı üç gün, Kurban Bayramı ise dört gün sürer. Ramazan ve Kurban Bayramı namazları vaciptir. Ancak, hutbeler vacip değildir. Bayram namazlarından sonra hutbe okunması sünnettir. Bayram namazlarının ilk vakti, işrak zamanıdır. Güneşin ufuktan bir veya iki mızrak boyu yükselmesiyle birlikte, kerahet vaktinin çıktığı andır. İstiva veya zeval vaktine kadar kılınması mümkündür.
Bayram günleri, Müslümanlar için neşe ve Sevinç dolu günlerdir. Bu günlerde, sevdiklerimizle bir araya gelerek bayramlaşır, birbirimize hediyeler veririz. Bayram günleri, Birlik ve beraberliği pekiştiren, sevgi ve saygıyı artıran önemli günlerdir. Bayram namazları, Müslümanların sevinçli günlerinde bir araya gelerek Allah'a şükürlerini sunmak için kıldıkları özel namazlardır. Bu namazlar, Ramazan ve Kurban Bayramı olmak üzere iki kez kılınır ve her biri iki rekâttan oluşur. Namaz, cemaatle birlikte aşikare olarak kılınır ve ezan ve ikamet yapılmaz. İmam, Ramazan veya Kurban Bayramı namazına niyet ederek namaza başlar ve cemaat de imama uymak için niyet eder. İftitah tekbiri alınarak namaza başlanır ve eller bağlanır. Cemaat, gizlice "Sübhaneke" okurken imam, Kur'an-ı Kerimden bir miktar okur. Daha sonra üç defa "Allah Ekber" diye tekbir alınır ve her tekbir arasında üç teşbih miktarı durulur. İkinci tekbirden sonra imam, Fatiha suresi ile bir miktar daha Kur'an-ı Kerim okur ve cemaat de gizlice tekbir alarak rükû ve secdelere varır. İkinci rekâtta da aynı şekilde Fatiha suresi ve bir miktar Kur'an-ı Kerim okunur ve üç defa tekbir alınır. Rükû ve secdeler tamamlandıktan sonra oturulup "Tarhiyat, Salli-Barik ve Rabbena Atina" duaları okunur ve iki tarafa selam verilerek Namaz tamamlanır. Hanbelî mezhebine göre birinci rekâtta altı, ikinci rekâtta beş tekbir alınırken, İmam Malik ile İmam Şafiî'ye göre birinci rekâtta yedi, ikinci rekatta beş tekbir alınır ve tekbirler her iki rekatta da kırattan önce alınır.
Bayram namazlarının her rekatında üç fazla tekbir bulunur ve bu tekbirler vaciptir. Bu özel namazlar, Müslümanların bir araya gelerek sevinçlerini paylaştıkları, birlik ve beraberliklerini pekiştirdikleri önemli ibadetlerdir.