Boşanma Davası Nedir, Nereye Açılır?
Aile birliğinin tesis edilmesi kişi iradesine dayalıdır. Aile toplumun en temel yapı taşı olurken her toplumda ailenin korunduğu görülmektedir. Ailenin korunmasının en temel nedeni ise toplumların sürekliliğini sağlamaktır. Bu sebeple devlet kanunları aracılığı ile aileyi koruma altına alır.
Boşanma, aile birliliği sonlandırılmak istendiğinde devletin yetkili kurumları aracılığı ile gerçekleştirilen resmi bir işlemdir. Boşanma Davası açılacağı zaman Aile Mahkemesi kanalı ile hareket edilmesi zorunludur.
Boşanma Davası Nedir?
Boşanma davası eşlerin ayrılık kararı alması ile açılan bir dava türüdür. Boşanma davaları iki türde görülür. Anlaşmalı Boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası sonuçlanma süreleri bakımından farklılık arz eder.
Boşanma davaları tarafların ayrılık kararı almasının ardından açılan ve Aile Mahkemesi kanalı ile neticelendirilen hukuki süreci ifade eder. Boşanma davalarında bir Avukat aracılığı ile temsil edilmek Hak Kaybı yaşanmaması açısından önerilir. Bu sebeple boşanma davası avukatından danışmanlık alınması yarar sağlar.
Anlaşmalı Boşanma Davası
Anlaşmalı boşanma davası açılacağı zaman dava dilekçesine ek olarak anlaşmalı boşanma protokolü de hazırlanır. Bu protokolde tarafların irade beyanı yer alır. Asgari müşterekler üzerinde anlaşma sağlayan eşler anlaşmalı boşanma protokolü ile bunu mahkemeye sunar.
Dava öncesinde eşlerin nafaka, velayet, Mal Paylaşımı ve benzer konuları aralarında çözüme kavuşturduğu görülürken gerekli görülmesi halinde Hakim huzurunda da bu irade beyanlarını tekrar ederler.
Anlaşmalı boşanma davası süreç bakımından daha kısadır. Genellikle tek celsede sonuçlanabilen bu tür davalarda Hukuki Destek alınması daima yarar sağlar. Anlaşmalı boşanma davası avukatı tarafından temsil edilmek hak ve zaman kaybı yaşanması yönünde engel teşkil eder.
Anlaşmalı boşanma protokolü yazılı olarak veya sözlü biçimde beyan edilebilir. Sözlü beyanlarda mahkemece zapta geçirilen taraf iradeleri kayıt altına alınır ve boşanma kararı mahkemece buna göre verilebilir.
Çekişmeli Boşanma Davası
Çekişmeli boşanma davası da anlaşmalı boşanma davası gibi Aile Mahkemesi’ne açılan bir dava türüdür. Çekişmeli Boşanma davalarında süreç farklı işlediğinden sonuçlanma bakımından 1 yıl ve daha uzun sürelerden söz edilebilir.
Davanın kapsamı, taraflar arasındaki uyuşmazlığın boyutları gibi çok sayıda unsur çekişmeli boşanma davalarında süreci belirleyen önemli detaylardır. Boşanma davası genel ve özel sebeplere bağlı olarak açılabilen bir dava türüdür.
Özel sebepler kanunda sınırlı sayıda belirlenmiştir ve bunlardan biri de aldatmadır (zina). Çekişmeli boşanma davalarında tanık beyanları, delillerin incelenmesi gibi birtakım süreçler davanın uzamasına yol açabilmektedir.
Boşanma davaları sürerken hâkimin takdir yetkisi ile ya da talep doğrultusunda Tedbir Nafakası bağlanabilir. Tedbir nafakası eş ve çocukların dava sonuçlanana dek maddi sıkıntı çekmemesi için öngörülebilen bir Nafaka türüdür.
Eşlerden biri boşanmanın sonucunda yoksulluğa düşmesi nedeni ile Yoksulluk Nafakası talep edebilir. Yoksulluk nafakası talebi yapılacağı zaman bu nafakanın bağlanmasını isteyen eş diğer eşten daha az kusurlu ya da kusursuz olmak zorundadır. Bunun yanı sıra maddi ve manevi tazminat talepleri de boşanma davalarının hukuki sonuçları arasında yer alabilir.
İştirak nafakası çocukların eğitim ve yaşam masrafları göz önünde bulundurularak bağlanan ve velayeti almayan tarafın velayeti alan tarafa çocukların eğitim yaşamı bitene dek ödemekle yükümlü olacağı bir nafaka türüdür. Velayet belirlenirken de çocuğun üstün yararı mahkeme tarafından dikkate alınır.
Boşanma Davası Nereye Açılır?
Boşanma davası açılacağı zaman boşanma davası dilekçesi ile mahkemeye başvurulması gerekir. Anlaşmalı boşanma davası açılacak ise boşanma dava dilekçesine ek olarak anlaşmalı boşanma protokolü de başvuru evrakları arasına eklenir.
Eşlerden birinin ikametinde bulunan yer mahkemesi yetkili mahkeme olurken dava öncesinde son 6 aydır eşlerin beraber oturduğu yer mahkemesi de yetkili mahkeme olarak kabul edilir. Anlaşmalı boşanma davaları herhangi bir yerdeki Aile Mahkemesi'ne açılabilmektedir. Boşanma davalarında görevli mahkeme ise Aile Mahkemesi’dir.
Haber vip