Hamilelik Sürecindeki Haklar
Çalışan annelerin daha hamilelik sürecindeyken belli hakları kullanmaya başlarlar. Hamile bir kadının gebelik sürecinde ve doğum sonrasında sahip olması gereken haklar ve izin süreleri bulunur. Hamile bir çalışan bebeğinin gelişimi için periyodik olarak doktor kontrolüne gitmelidir. Bu periyodik kontrol sırasında işyerinin kadına izin vermesi gerekmektedir. Kadın doktor kontrolü için izin istediği takdirde işverenin çalışanın maaşını kesme veya ona izin vermeme gibi bir hakkı yoktur. Hamile bireyin doktor raporuna göre daha hafif bir işte çalıştırılması istenebilir. Doktor raporu bulunması durumunda iş veren hamile bireyin işlerini hafifletmelidir. Ancak işlerin hafifletilmesi durumunda hamile bireyin alacağı ücret üzerinde herhangi bir indirim veya kesinti yapılamaz.
Doğum İzni
Çalışan anneler doğum öncesi ve doğum sonrası izin sürelerine sahiptirler. Kadınlar doğum yapmadan 8 hafta önce ve doğum yaptıktan 8 hafta sonrasına kadar izinli olmalıdır. Kadınlar hamilelik sürecinde toplam 16 hafta izinlidir ve bu süre içerisinde çalıştırılamazlar. Kadın eğer ikiz veya üçüz bebek gibi çoğul hamilelik yaşıyor ise doğumdan önce 10 hafta ve doğumdan sonra 10 hafta olmak üzere toplam 20 hafta izinli olmalıdır. Gebe bireyler doktorlarından aldıkları rapor ile hamilelik öncesinde 3 haftaya kadar çalışabilirler. Kadınların hamilelik öncesinde çalışmaları durumunda yasal izin hakları hamilelik sonrasında kaydırılabilir.
Emzirme İzle
Çalışan annelerin hakları arasında emzirme izni de bulunur. Çalışan kadınlar doğumdan sonra bebeğinin 1 yaşına kadar olan sürede süt iznine çıkabilirler. Süt izni günde bir buçuk saat ile sınırlıdır. Yeni doğum yapmış kadınlar bebeklerini emzirmek için bir buçuk saatliğine izne çıkabilirler. Emzirme iznine hangi saatler arasında çıkacağına çalışan kadının karar verir. Günlük bir buçuk saatlik olan bu süt izni sırasında kadın yine çalışmış sayılır ve ücretinden herhangi bir kesinti yapılamaz.
Ücretsiz Doğum İzni
Çalışan annelerin hakları arasında ücretsiz doğum izninde bulunur. Doğum yapan kadınlar talep etmeleri durumunda 6 ay kadar ücretsiz izne çıkabilirler. Ücretsiz izine çıkmak isteyen kadın bu talebini işverene bildirmelidir. Ücretsiz doğum izni için bildirim yapan kadının isteği işveren tarafından kabul edilmek zorundadır. Ücretsiz izin sırasında kadın herhangi bir ücret talep edemez ve bu süre içerisinde çalışmış olarak görünmez.
Yeni Anneler İşten Çıkarılabilir mi?
Hayır, çalışan anneler işten çıkarılamazlar sadece annelere özel bir koruma sağlayan yasalar vardır. Hamile kadınların ve doğum yapmış annelerin işyerlerindeki haklarını korur ve onlara çeşitli ayrıcalıklar tanır. Bunlar arasında doğum izni, emzirme izni, ücretsiz izin gibi haklar yer almaktadır. Eğer bir çalışan anne, bu haklardan yararlandığı halde işten çıkarılırsa, bu durum yasal değildir ve çalışan anne yasal haklarına başvurabilir. Bu nedenle, bir işverenin bir çalışan annenin işten çıkarılmasını gerekçelendirebilecek ciddi bir nedeni olması gerekmektedir. Örneğin, işyerinde hırsızlık yapmak, disiplinsiz davranışlar sergilemek, iş performansının kötü olması gibi durumlar işten çıkarmanın gerekçesi olabilir. Ancak bu tür durumlarda bile işverenin yasalara uygun olarak hareket etmesi ve işçiye önceden uyarıda bulunması gerekmektedir.
Ayrıca, Türkiye'de iş kanunlarına göre, iş sözleşmesi belirsiz süreli olan bir çalışanın işten çıkarılması işveren tarafından haklı sebeplere dayandırılmadan gerçekleştirildiği takdirde iş mahkemesinde iptal edilebilir. Bu da çalışan annelerin iş güvencesine sahip olduğu anlamına gelmektedir.
Haber vip