İnsanlarda Kanseri Tetikleyen Besinler
Kanser hastalıkları her geçen gün daha çok artmakta ve insanlığın etrafını sarmaktadır. Kanser hastalıklarının oluşumunda aslan payı genetik faktörler olsa da kişinin yaşam tarzı ve Beslenme şeklinin kanserli hücre oluşumuna etki ettiği bilinmektedir. Kanserli hücreler oluştuktan sonra kontrolsüz ve çok hızlı bir şekilde çoğalan, istila ettikleri hücrelerin DNA yapılarına zarar veren hücrelerdir.
Oluştukları bölgelerden farklı bölgelere de sıçrayabilen bu hastalıklı hücrelerin erken teşhisi son derece kritiktir. Aksi taktirde kanserli hücreler hayati organları ele geçirdikten sonra hastanın tedavi edilmesi mümkün olmayabilir. Bu süreçte kişinin kanserden korunmak için beslenme şekline dikkat etmesi gerekir. En önemli faktör mümkün olduğunca katkı maddelerinden uzak durulması ve doğal ürünlerin tüketilmesidir.
Yağ İle Kızartılan Besinler
Besinlerin yağ ile kızartılması uygun şartlarda ve doğal malzemeler kullanılarak yapıldığında ciddi bir risk teşkil etmemektedir ancak bu Kızartma işleminin nasıl yapıldığı çok önemlidir.
Aynı yağ ile defalarca kızartma işlemi uygulanırsa yağ yanacağı için son derece kanserojen bir forma girer ve bu yağda kızartılan ürünler de birçok kişide kansere davetiye çıkarır. Bu nedenle özellikle fasit fos restoranlarında satılan kızartılmış ürünlerden uzak durulması son derece önemlidir.
İşlenmiş Gıdalar
İşlenmiş gıda demek besinin raf ömrünü uzatmak, maliyetini düşürmek gibi hedeflerde seri gıda üretimi yapan firmaların ürettiği gıdalar demektir. Bu gıdalar daha uzun süre bozulmaması için belirli ısıl işlemlere maruz kalmaktadır ve bu durum besin değerlerini öldürürken ürünlerin kanserojen hale gelmesine sebep olur. Isıl işlem görmüş sucuk, piliç gibi Besinler bu anlamda verilebilecek en önemli örneklerdir.
Doymuş / Hidrojenize Yağlar
Tereyağı gibi hayvansal ve doğal yağların pahalı olması sebebiyle Hidrojenize Yağlar tercih edilmektedir. Bu yağların sağlığa zararlı olduğu ve kansere yol açtığı uyarıları üzerine üreticiler paket üzerindeki doymuş yağ ibarelerini hidrojenize ya da tam hidrojenize ibareleri ile değiştirse de uygulanan işlem tamamen aynıdır ve bu yağlar da doymuş yağ ile aynı derecede zararlıdır. Bu ürünlere en iyi örnek Margarin olarak verilebilir.
GDO içeren Gıdalar
GDO ifadesini açılımı genetiği değiştirilmiş organizmalardır. Bu uygulama bir ürünün daha uzun ömürlü olması, dış şartlara daha uzun süre dayanması gibi amaçlarla yapılır.
Ürünün genetik özellikleri istenen şekle getirilmek için farklı ürünlerin genleri ile birleştirilir. Bu durum ürünlerin daha uzun süre dayanmasını sağlasa da son derecede kanserojen bir etkiye sahiptir. Özellikle mısır gibi ürünlerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Sentetik Tatlandırıcılar
Şekerin sahip olduğu yüksek kalori sebebiyle birçok kişi tatlandırıcı kullanmaya başlamıştır. Bu tatlandırıcıların doğal formlarının yanında yapay Tatlandırıcılar da üretilmeye başlanmıştır ve bu yapay tatlandırıcılar düşük kaloriye sahip olmasına rağmen hem iç organlarda yağlanmaya hem de kansere sebep olmaktadır.
Haber vip