Kemik Sağlığı Ne Demektir?
Kemik sağlığı çocukluk döneminde başlayan gelişimsel süreçte özellikle Ergenlik dönemi ile beraber daha da önemli hale gelen iskelet yapısındaki değişimlerdir. Boyun uzaması ve kemiklerin daha sağlam hale gelmesini sürecini başlatan ergenlik döneminde kuvvetli bir kemik yapısı oluşumu isteniyorsa bu yapıyı destekleyici faaliyetlerde bulunmak gerekir.
Kemik Sağlığı için Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kemiğin içerisinde depolanmış olan Bağ dokusu alanı içerisinde kalsiyum barındıran bölümler bulunur. Bu kemiğin daha kuvvetli olabilmesini sağlayan bir doku alanıdır. Sürekli olarak kendini yenileyen bu kemik yapısı yeterli miktarda aktivitelerde bulunarak ve düzenli beslenerek daha da kuvvetlendirilebilir. Kemik sağlığı için dikkat edilecekler şunlardır:
- Çocukluk yaşlarından itibaren düzenli olarak yapılan egzersizler, jimnastik sporu başta olmak üzere çeşitli sportif aktiviteler, kemik dokusuna önem sağlar.
- Hücrelerin hızının arttığı ergenlik dönemi ile beraber burada iskelet yapısında oluşumsal olarak farklılaşma gözlenir. Süreç dengeli bir şekilde ilerletilebilirken orta yaşlara gelinildiğinde kemik yapısında kayıp oranı gözlemlenir. Buna tıp dilinde Kemik erimesi adı verilir.
- İlerleyen yaşlarda oluşabilecek kemik erimesi durumuna önlem alabilmek, daha erken yaşlarda yapılan düzenli aktiviteler ve sağlıklı beslenme rutini önem taşır.
- Kemik oluşumunu güçlendirebilmeye yarayan içerisinde bol miktarda kalsiyum barındıran yiyecekler bulunur. Düzenli olarak günlük alınması gereken kalsiyum miktarı karşılandığında kemik gelişimi desteklenir. İçerisinde D vitamini bulunduran çeşitli süt ürünleri ve balık yağı başta olmak üzere tüketilebilecek vitamin içerikli besinler fayda sunar.
- Vitaminin doğal olarak alınabilmesini sağlayan güneş ışınlarından yeterli verim elde edilebilir.
Kemik Sağlığı Nasıl Korunur?
Kemik sağlığının korunması çocukluk döneminde başlatılması gereken bir süreçtir. Kemik sağlığını koruyabilmek için yaşam içerisinde kemik kaybına yol açabilecek olumsuz durumlar ortadan kaldırılmalıdır. En başta kötü alışkanlıklar ve düzensiz beslenme süreci olumsuz etkilemektedir. Vitamin ve mineral dengesinin eşit şekilde yapılabildiği yağlı ve karbon karbonhidratlı ürünlerden uzak kalınan bir beslenme rutini geçirilmelidir.
Fiziksel aktiviteler arttırılmalı özellikle kas yapısının ve kemiklerin gelişimi destekleyen bisiklet sporu başta olmak üzere en iyi gelen yüzme sporu tercih edilebilir. Günlük yürüyüşler ve koşma aktivitesi de kemik yapısını destekler.
Özellikle 15 ve 16'lı yaşlarda dikkat edilmesi gereken bu durum sağlıksız beslenmenin artması ile olumsuzluklara sebep olur. Fazla aktiviteden kaynaklı olarak da ilerleyen yaşlarda kemik erimesi durumu gözlenebilir. Kötü alışkanlıkların giderilerek içerisinde büyüme sürecinin doğal olarak desteklendiği vitamin ve protein açısından zengin ürünlere yönelinmelidir.
Yetişkinlerin kemik erimesine sebep olabilecek hastalıkları bulunur. Bu hastalıkların başında tiroid bezi hastalıkları gelir. Dolaylı yoldan kemik erimesini tetikleyebilir.
Besinlerden kişinin kendini uzak tutarak sürekli olarak zayıflamaya kendini odaklaması ve aşırı zayıflamadan kaynaklı olarak kemik yapısında bozulmalar görülür.
Kalıtsal hastalıklar, cam kemik hastalığından kaynaklı olarak kişinin sürekli aktivite barındıran bir ortamda bulunmuyor oluşu, yatağa bağlı bir şekilde tedavi sürecinin yürütülüyor oluşu, kronik bağırsak hastalıklarından kaynaklı olarak kullanılan yüksek dereceli kortizon ilaçları, kemik yapısının gücünü zayıflatan ve kemik erimesine sebep olabilen hastalıklardandır.
Haber vip