Kozmetik Endüstrisi
Dünyaya açılan pencere olan cildin daha sağlıklı ve bakımlı görünmesi istenebilir. Bu sebeple fabrikalarının seri üretimde bulunduğu daha parlak ve canlı bir görünüm sunan kozmetik ürünleri satışta bulunur. Hava ile temas eden ve bundan kaynaklı deformasyonlar yaşayabilen cilt yapısının bakımının sağlanabilmesi için sürdürülebilirliği bulunan ve hiç durağanlaşmayan bir endüstri alanıdır.
Kozmetikler Hangi Cilt Sorunlarına Sebep Olur?
Güzellikleri amacıyla kullanılan ve üreticisi bilinmeyen kozmetik cilt sorunları oluşumunu tetikler. Savunmasız olan cilt yapısı dışarıdan fiziksel olarak temas eden etkenlerden veya vücuda alınan yiyeceklerden kaynaklı olarak yıpranabilir. Bu yıpranmışlığı önleyebilmek ve cildi tekrar canlandırabilirmek için kullanılan kozmetik ürünleri çeşitli kimyasal maddeler içerir. Bu kimyevi ürünler oranlaması yapılırken dikkat edilmezse cildin tahriş olmasına ve zarar görmesine sebep olabilir. Bunlar kullanılan bölgenin hassaslık durumuna göre değişir.
Aşırı hassasiyet barındıran ciltlerde kullanılan kozmetik ürünleri kaşıntı, kızarıklık, morluk, şişlik vb. tahriş oluşumuna sebep olur. Bu vücudun ürüne karşı alerji uyaran göstermesi ile oluşan tepkimelerdir.
Her cilt yapısı farklı bir özelliğe sahiptir. Kuru cilt tipi, yağlı cilt tipi ve karma cilt tipi olarak adlandırılır. Üretimde bu farka dikkat edilmeden ürün oluşumu gerçekleşirse kullanan kişinin vücut tipine uygunluk göstermeyeceği için çeşitli zararlar verebilir.
Cilt üzerinde kullanılan bir krem veya maske gözeneklerin tıkanmasına neden olur. Vücudun yağ bezesi oranının artması bundan kaynaklı olarak akne oluşumunun gözlemlenmesi mümkün hale gelir. Gözenekleri tıkayan bu kozmetik ürünler vücutta birikmiş zararlı toksinlerin atılmasına engel olur.
Pekçok kozmetik ürünün kullanımdan sonra bölgesel kararma ve tüylenmelere de yol açtığı görülmüştür.
Özellikle ergenlik döneminde olan bireylerin bilinçsiz kozmetik ürünü kullanımından kaynaklı olarak vücut hormonlarında dengesizlik oluşumu gözlemlenmiştir.
Bilinçsiz ve tutarsız kozmetik kullanımından kaynaklı olarak tüm hastalıkların ötesinde ileri boyutta kanserojen olabilme ihtimalinden kaynaklı olarak kanser oluşumuna sebep olabilir.
Kozmetikler Cilde Zarar Verir mi?
Günlük hayatta kullanılan kozmetik cilde zararlı mı sorusu merak edilmektedir. Cildin daha rahat nefes alabilmesi ve ölü hücrelerden arındırılabilmesi için çeşitli yüz maskeleri uygulanır. Bu yüz maskeleri farklı renk ve koku da üretime sahiptir. Markası bilinmeyen ve ambalaj içerisinde bulunmayan yüz maskeleri kullanıldıktan sonra bölgesel olarak; kaşıntı, yanma veya kızarıklığa sebep olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için güvenilir bir marka üzerinden alışveriş yapılmalıdır. Özellikle ürünün içeriğine bakılmalı. Ürün içeriğinde vücuda zarar verecek olan maddeleri barındırıp barındırmadığı tespit edilmeli, üretim aşamasında uygulanması gereken testlerden başarıyla geçip geçmediğine dikkat edilmelidir. Ürüne dair yapılan yorumlarda tek tek incelenebilir.
Piyasa araştırması yapıldıktan sonra ancak güvenilir bir şekilde kullanılabilir. Merdiven altı ürünler olarak adlandırılan alanlarda daha çok kazanç elde edebilmek için seri üretimi yapılmaya başlanmış olan bu ürünler cilt derisinin hızlıca emerek altına geçirebildiği krem, losyon ve çeşitli bakım yağları bulunur. Bunlar bilinçsizce kullanıldığında vücuda temas ettiği an ile beraber cilt içerisine emerek hapseder. İleri boyutta şişlik, kızarıklık, kabarmalar ve alerji riski de bulunabilir.
Haber vip