Kulak Tüpü Ameliyatı
Çeşitli hastalıklar sonucunda orta kulakta sıvı ve iltihap birikebilir. Bu hastalıklar her yaştan kişide ortaya çıkabilir. Ancak genellikle çocukları etkiler. Bu hastalıklar çoğunlukla ilaçla tedavi edilebilir. Fakat hastalığın çok sık tekrarlaması veya tedaviye yanıt alınamaması durumunda hekim tarafından kulak tüpü ameliyatı önerilebilir. Kulak tüpü takılmasındaki amaç orta kulakta oluşan enfeksiyon ve sıvıları önlemek ya da dışarı atmaktır. Bu ameliyat her yaştan kişiye yapılsa da daha çok çocuklarda gerçekleştirilir. Özellikle sık sık kulak enfeksiyonu problemi yaşayan çocuklar için kulak tüpü ameliyatı önerilir.
Kulak Tüpü Nasıl Takılır?
Kulak tüpü takma işlemi 15 dakika kadar sürer. Ameliyat sonrasında hasta aynı gün içerisinde taburcu olabilir. Ameliyatı takip eden ilk birkaç gün ateşlenme veya hafif akıntı beklenen semptomlar arasındadır. Ancak yine de hekimi bilgilendirmekte fayda vardır. Kulak tüpü ameliyatı sonrasında bir hafta kadar fiziksel aktivitelerden uzak kalınmalıdır. Ameliyattan sonra ağrı hissedilmesi normal bir durumdur. Bu süreç için doktor tarafından bazı ilaçlar reçete edilir. İyileşme süreci boyunca, reçete edilen ilaçların belirtilen şekilde kullanılması çok önemlidir.
Kulak Tüpü Ne Zaman Çıkar?
Kulak tüpleri kulak içerisinde kalması gereken süreye göre tasarlanmıştır. Bu nedenle tüpün kendi kendine çıkması beklenir. Ancak bazı kişilerde kulak tüpü zamanından önce düşebilir. Bazı kişilerde ise beklenen süreden daha uzun süre çıkmayabilir. Tüpün süre aşımına rağmen çıkmaması halinde cerrahi müdahale ile çıkarılması gerekir. Tüpün çıkmamasına kulak kiri gibi durumlar yol açabilir.