Liseye Geçenlerin Bilmesi Gerekenler
8.sınıf gibi büyük ve zorlu bir süreci atlattınız. Önünüzde artık daha zor bir yol var. Bu zorluk gözünüzü korkutmasın. Rahat bir Lise başlangıcı için 9. sınıfta başarılı olmanın yollarını derledik
9. sınıfta Başarılı Olmanın Yolları
Öncelikle bilmelisiniz ki lise hayatınızda akşamdan çalışıp ertesi günü 90-100 almak sürdürülebilir ve sağlıklı değil. Özellikle sayısal dersler ve edebiyat için imkânsız olan bu durum diğer derslerin de katılmasıyla sınav haftalarının sonunda tamamen tükenmiş ve sağlıklı olmaktan uzak bir halde olacaksınız.
İkinci olarak bilmeniz gereken şey ise internetteki hocaların önemi. 9. sınıfta başarılı olmak gibi bir isteğiniz varsa internetteki hocaları takip etmeden bu pek de mümkün değil.
Üçüncü olarak bir sonraki gün işleyeceğiniz konuları önceden çalışarak okula gitmeniz konuyu daha yeni öğrenen arkadaşlarınızın yanında derse katılarak “başarılı çocuk” imajı kazabilirsiniz.
Matematik
Çoğu öğrencinin korkulu rüyası matematik. Lakin matematikten bu kadar korkmamızın sebebi çalışmıyor oluşumuz. Çoğumuz ilk başta anlayamadığı, soruları çözemediği için matematikten uzaklaşıyor. Matematiği anlamadığını iddia eden birine anlamadığı konuda kaç saat çalıştığını sorun dediğimi anlayacaksınız.
a) Kendinize uygun bir YouTube hocası bulun ve okuldaki hocanız ile veya biraz önceden konu videolarını izleyin.
b) Videoları izledikten hemen sonra elinizdeki kaynaklardan soruları çözün. Anlamadığınız sorularda video çözümleri kesinlikle kullanın.
c) Kendinizin ayarlayacağı periyotlarla -iki haftada bir, ayda bir, vb.- konuyu tekrar edin ve kendinize küçük sınavlar yapın.
Not: Lise hayatınızın temelini oluşturacak bazı konular -problemler, denklem ve eşitsizlikler, üçgenler vb.- 9. sınıfta o nedenle bu konuları iyice çalışmanız daha rahat bir lise hayatını birlikte getirir.
Hoca önerisi: Rehber Matematik, Kenan kara
Kimya Fizik
Matematiğin ilk konuları sizi aşırı zorlamayacaktır. Bu rahatlıkta fizik ve kimyanın ilk konularını halletmeniz sizin için önemli.
a) Size uygun YouTube hocalarını bulun.
b) Konuları izledikten sonra kafanızda soru işaretleri varsa soru çözümlerine bakın.
c) Özellikle fizik sizden kondisyonunuzu diri tutmanızı ister. Okulun başlarında sorularını rahatça çözdüğünüz konuyu sınav günü unutabilirsiniz. O nedenle düzenli tekrar yapmayı unutmayın
Hoca önerisi: Benim Hocam kimya, Vip Fizik.
Edebiyat tarih Coğrafya Biyoloji
Sözel dersler ve içerdiği konular sebebiyle biyoloji ezberiniz ve yaptığınız tekrarlara dayanıyor. Yapmanız gerekenler:
a) Edebiyat biyoloji ve coğrafya için kendinize bir hoca bulun. Tarih için ise ders kitabı yeterli.
b) Konuları hocanız daha işlemeden YouTube’daki hocayı ve ders kitabını kullanarak notlara geçirin. Hem sınav zamanı çalışmanızı hızlandırır hem de bilginizi kökleştirir.
c) Arkadaş grubunuzla birbirinize -özellikle zorlayıcı- sorular sorun veya soracak arkadaşınız yoksa ailenize notlarınızı verip soru sormalarını isteyin.
d) Özellikle Edebiyat için düzenli soru çözümü yapın. Paragraf çözmeyi gününüzün bir parçası haline getirin. Günlük 15 dakika paragraf çözümü ay sonu 7 saat 30 dakika çalışma ediyor.
Hoca önerisi: Benim Hocam Edebiyat, Coğrafyanın Kodları, Tonguç Biyoloji