Kapanış seneı, koronavirüs pandemisi sebebiyle ruh sağlığı üzerinde ağır bir iz bırakıyor - 2021'de en yoğun olarak hangi duyguları yaşadık ve bu ne kadar "normal" oldu?
çin'in wuhan eyaletinde ilk koronavirüs olaylarının keşfedilmesinin ve yunanistan dahil bütün dünyada günlük yaşamı ve toplumsal istikrarı bozan covid-19 pandemisinin "tetiklenmesinin" üzerinden iki yıl geçti . Yavaş yavaş yeni bir gerçeklik ortaya çıktı ve bizi öncelikle saysıcaklıkz insani kayıplarla, bununla birlikte ekonomik, sosyal, maddi ve zihinsel benzer biçimde diğer kayıplarla karşı karşıya bıraktı.
Ruhsal etkileri pandemik ve lockdowns arasında, uzmanlar ikinci sessiz salgın söz ile, koronavirüsüne yayılması şimdiden görülmeye uygulanan ruh sağlığı sorunların söyledi.
Sosyal mesafe, toplumsal yaşam ve etkileşim için azaltılmış fırsatlar, enfeksiyon korkusu, finansal istikrarsızlık ve çözülmemiş yas vakitçleri, gözlemlenen zihinsel zorluklara, özellikle pandemiye birlikte rol alan artan kaygı ve depresyon seviyelerine önemli ölçüde katkıda bulunmuş oldu .
Geçen senenin arka planı
Kapanış seneına bakmış olduğumızda 2021'in "normallik" dediğimiz şeyden çok farklı bulunduğunu anlıyoruz. 2020 noeli çoğumuz için geçmişte yaşadıklarımızdan oldukca değişikydı. Pandeminin üçüncü dalgasıyla ve yeni yılla yüz yüze kaldığımız için birkaç arkadaşla veya yakın bir aile çevresinde zamanı "değiştirdik" ve bir karantina ile başladık. Akışkanlık ve güvensizlik duyguları çoğumuz için barizdi; buna çoğu zaman bir pandeminin ortasında tek başına yaşamla beraber bitkinlik, öfke, kaygı ve geri çekilme duyguları eşlik etti. Sadece hem de 2021'de covid-19'a karşı aşı başladı ve kademeli olarak "normalliğe" dönüş umudu tekrar doğmaya başladı.
2021'in ilk aylarında durum genel olarak aynı kaldı ve bitkinlik, üzüntü ve güvensizlik duygularını yoğunlaştırdı. Vaziyet özellikle çocuklu aileler için zordu. Okulların kapanması ve bunun cevabında çocuklar için uzaktan öğrenim ve uzaktan çalışma ile aile rutininin değişmesiebeveynler için bitkinlik, sinirlilik ve özellikle anne babalar için streste önemli bir artış ile neticelandı. Istilaın çalışanların ruh sağlığı üzerindeki etkisi, ya çalışma koşulları sebebiyle, örneğin; sağlık çalışanları için iş güvencesizliği/işsize göre ya da iş-ömür dengesizlikleri nedeniyle aşırı iş yükü. Sonuç olarak, birçok işçi kategorisi stres ve kaygı ve hatta bazı durumlarda tükenmişlik ömürış ve yaşamaya devam etmektedir.
Zamanla ve aşıların yardımıyla, ilk başta çoğumuz için bir meydan okuma olan yeni gerçekliğe kademeli olarak dönüş başladı. önceki alışkanlıklara dönme isteği, enfeksiyon korkusu, evde uzun süre kalma ve toplumsal yabancılaşma ile çatıştı; bu, sosyalleşmede zorluklar yaratmış, kafa karışıklığı duygularına ve ek zihinsel zorluklara niçin olabilir. Yaza gelindiğinde, normal olarak vaziyet düzelmeye başladı ve çoğu insanın yaşamı, bir zamanlar "düzgüsel" olarak kabul ettiğimiz her şeye geri dönmeye başladı. Ancak o zaman bile, pandemi devam ettiği için kişisel korunma önlemlerine uyulması gerekiyordu.
Istilaın ruh sağlığımız üzerindeki tesiri
Yazdan itibaren, aşılamanın devam etmesiyle beraber karantina ve sokağa çıkma yasağı geçmişte kaldı. Bununla beraber, kış ve mevsimsel grip ve öteki viral hastalıkların ortaya çıkması, geçen yılın psikolojik yükü ile birleştiğinde, yüzeye romantik ve zihinsel zorluklar getirmeye devam ediyor.
Ortaya çıkabilecek en yaygın duygulardan bazıları şunlardır:
Vehamet ve kaygı : yaşamış olduğumız çağda çeşitli faktörlerden dolayı vehamet ve kaygı ortaya çıkabilmektedir.
- yeni mutasyonların ortaya çıkmasıyla rabıtalı olarak koronavirüsün geçindiren yayılımı göz önüne alındığında, olası bir neden, hala enfeksiyon riski ve hastalığın kendimiz veya yakınlarımız için sonucuyla ilgili endişedir.
- stres, bir sosyal stres biçimi olarak "normalliğe" dönüşle de ilişkilendirilebilir. Toplumsal izolasyon ve evde kalma süreci, önceki faaliyetlerimizin yeniden başlaması esnasında güvensizlik duygularını pekiştirebilir. İşe dönüş, çeşitli yerlerde kalabalıklaşma, sosyalleşme, pandemi öncesinde her gün olmasına rağmen ilk bakışta bizlere eşi eşi olmayan durumlar gibi gelebilir. Ek olarak medyanın sürekli olarak verdiği aşırı bilgilendirme ¹ ve pandemi -infodemi- hakkındaki yanlış bilgiler de ek bir baskıya neden oluyor.
Başka bir stres kaynağı, profesyonel, finansal ve şahsi alanlara yayılabilen gelecekteki güvensizlik olabilir.
Bu bağlamda, stresli ve yeni bir duruma verilen insan tepkisi olarak stres ve tehlike, uyku güçlüğü, günlük aktiviteleri gerçekleştirmede zorluk, hatta alkol ve diğer maddeleri tüketme şeklinde farklı şekillerde anlatım edilebilir.
öfke ve sinirlilik : sürekli tehdit ve güvensizlik hissi, öfke, asabiyet ve asabiyet duygularını yaşamamıza niçin olabilir. Kendi dikkatsizliği sebebiyle virüse maruz kalmış olduğumız düşünüldüğünde, ferdin aleyhine dönmenin olası olduğu bir olay ile temastan da öfke doğabilir.
Yalnızlık : genel olarak pandemi öncesi süreci biraz anımsatan bir zamana dönmüş olsak da, reel şu ki tam olarak "normal hayata" dönmedik ve çoğumuz hala virüsten ve olası enfeksiyondan makul ölçüde korkuyoruz. . Bu bağlamda, daha az ksıcaklıktlama bulunmasına karşın, birçok insan güçlü yalnızlık duyguları yaşayarak sevdikleriyle veya sosyal çevreleriyle temastan kendilerini sınırlamaya devam edebilir.
Pandemi yorgunluğu : bu kavram, pandemi ile alakalı devamlı kısıtlamaların ve önlemlerin dayatılmasından kaynaklanan yorgunluk, bitkinlik, üzüntü ve can sıkıntısı durumunu anlatım eder.
Bu, bireysel koruma tedbirlerine uyulmamasına neden olan bir durumdur. Neredeyse iki sene boyunca pandemi ve alakalı kısıtlamalarla hayata devam etmenin, pandemi öncesi koşullara dönme ihtiyacının, enfeksiyon ve virüsün bulaşma korkusuna karşı koyacağı ve uyumun azalmasına neden olacağı bir ihtimal de beklenebilir. Sadece bu, bu davranışın hiçbir risk oluşturmadığı anlamına gelmez.
1. Uluslararası literatürde covid-19 ile alakalı bilgi bolluğuna infodemi adı verilmektedir. Bilgi (pandemi) ve pandemi (pandemi) kelimelerinin bir bileşimidir, yunanca'da ise malumat pandemisi olarak çevrilebilir. Dünya sıhhat örgütü tarafınca tanımlanan bu terim, pandemi hakkındaki geçerli ve emin kaynaklar bulmayı zorlaştıran malumat fırtınasını ifade etmektedir. Temel olarak, bir halk sağlığı krizi esnasında komplo teorilerinin ortak unsurlarını ve damgalamayı sınıflandırmak için kullanılır.
Zor durumlardan ve krizlerden iyi mi kurtuluruz ve pandemi vakitından neyi faydalı bir “ders” olarak tutabiliriz? Ile alakalı daha fazla yazı oku i̇nteramerikan blogda .