Ramazan Ayı Boyunca Uygulayabileceğiniz Yöntemler
Oruç Tutarken Nasıl Zinde Kalınır?
Ramazan ayının gelmesiyle beraber oruçlar tutulmaya, eşsiz lezzete sahip olan iftar ve Sahur sofralarının kurulmasına başlandı. Günlük beslenme düzeninin bir anda değişmesiyle hem bedensel hem de zihinsel olarak biraz halsiz, bitkin ve yorgun hissetmeye başlarız. İşte tamda bu sebeple oruçluyken zinde kalmak için neler yapmalıyız? Siz oruçken kendinizi çok daha bitkin hissediyorsanız özellikle de iftar saati yaklaşınca üzerinizde bir yorgunluk oluyorsa, iftarla sahur arasında bile üstünüzdeki o ağırlığı atamıyorsanız eğer bunları bilmelisiniz! Huzurlu ve bereket dolu bir Ramazan diliyor; aynı zamanda oruçken zinde ve sağlıklı kalmanın yollarınız sizler için sıralıyoruz…
Ramazan da Zinde Kalmanın Yolları Nelerdir? İftar ve Sahurda Nasıl Beslenmek Gerekir?
Ramazan ayında enerjinizin düşmemesi, kendinizi hep zinde ve sağlıklı hissetmeniz için yapabileceğiniz çok şey var. Bunlardan bir tanesi ve en önemlisi beslenme düzeniniz ile ilgilidir. Gün içerisinde kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere 3 öğün yemek yemeye alışık olan bünyemizi çok yormamak adına bu dönemde de aşırıya kaçmamak lazım. Aşağıda sizler için sıraladığımız maddelere harfiyen uymalısınız.
l Sahurda mideyi çok yormayacak, aynı zamanda sizi uzun bir süre tok tutacak olan yiyeceklerden; yumurta ve yoğurdu tercih etmelisiniz. l “Nasılsa tüm gün aç olacağım, çok yemeliyim” düşüncesinden Oruç tutarken uzaklaşmalısınız. Vücudunuzu yormayacak, midenizi yakmayacak, ağırlık yapmayacak ve sindirim sisteminizi zorlamayacak yiyecekleri yeterli olacak miktarda tüketmelisiniz. l Başta sahur olmak üzere, iftarda ya da iki süre arasındaki zamanda çok yağlı, ağır ve çok baharatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Çünkü bu kendinizi gün boyu yorgun ve daha bitkin olmanıza sebep olacak. l Oruçken kan şekerinizdeki değişiklikleri dengelemek için iftarda mutlaka 1-2 adet hurmayı tüketmelisiniz. Fakat dikkatli, ölçülü davranmaya ve aşırıya kaçmamaya özen göstermelisiniz. l Her gün aynı sahur ve iftarlık menülerini kullanmamalı, başka deyişle tek tip beslenmemelisiniz. Bir gün baklagiller yemeği yiyorsanız diğer bir gün et yemeği, başka bir gün sebze yemeği yemelisiniz. Tek tip beslenme yaparsanız, gaz sancınız, bağırsak problemleriniz artar. Dikkatli olmalısınız. l Susuz kalmak en temel yorgunluk nedenlerinden biri olduğundan iftar ve sahur menünüzde bol bol çorba, salata, kompostoyu dahil etmelisiniz. İftarla sahur arasındaki zaman boyunca sık sık su içmelisiniz. Bu sayede günlük su ihtiyacınızı da karşılamış olursunuz. l Aynı şekilde vücudunuzu susuz bırakmamak için çok tuzlu ve baharatlı yiyecekleri beslenme düzeninizden çıkarmalısınız. Yemeklere ekstra tuz ilavesi yapmamalısınız. l İftar menüsünde abartıya kaçmamalı, çorba, belki ana yemek ve yoğurt, Salata gibi destekleyici yiyecekleri tercih etmelisiniz. İftarda abartılı yemek hem midenizi yorar hem yorgunluk hem de ağırlık hissetmenize neden olur. 30 gün boyunca abartıya kaçmanız durumunda mide rahatsızlıklarınız başlayabilir. Dikkat etmelisiniz. l Sahur yaparken kavrulmamış, çiğ haldeki kuruyemişleri yiyebilirsiniz. Kuruyemiş desteği ile kendinizi gün içerisinde daha enerjik hissedebilirsiniz. Çiğ fındık, çiğ badem, çiğ ceviz gibi kuruyemişleri tercih edebilirsiniz. Bu yiyecekleri de aşırıya kaçmadan tüketmelisiniz. l Şerbetli tatlıların yerine sütlü, hafif tatlıları tercih etmelisiniz. Bu şekilde kan şekeriniz sağlıklı seviyede kalır. Bu da sizi daha zinde yapar. l Tatlıyı iftar sofranızda yemek yerine iftarın ardından 2 saat geçtikten sonra tüketmelisiniz. l Ramazan ayında kavuştuğumuz ramazan pidesini sahur ve iftarda da çok tüketmemelisiniz. l Ben sahura kalkmadan oruç tutuyorum diyorsanız bu düşüncenizi terk etmelisiniz. Orucun gerektirdiklerini yerine getirmelisiniz. l İftarla sahur arasında çok fazla Kahve ve çay tüketmemelisiniz. Bunun yerine bol bol su, ayran ve doğal çaylar tercih etmelisiniz. Çay ve kahve, vücuttaki suyu dışarı atma özelliği olan içeceklerden olduğundan sizin ihtiyacınız olan suyu dışarı atacaktır. Bu sebeple 30 gün boyunca kahve ve çaydan az tüketmelisiniz. Hayırlı ve bereketli ramazan ayı olur inşallah. Allah tuttuğumuz oruçları kabul etsin.
|