Taksimetre Nedir?
Acil bir işin yetiştirilmesi gerektiğinde zor hava koşullarında ulaşımı sağlayan taksiler belirli bir ücret karşılığında taşımacılıkta bulunur. Bu durum özellikle kalabalık şehirlerde bulunan kişiler için büyük bir kolaylık sağlar. Taksi çağırmak; acilen bir iş yetiştirilmesk gerektiğinde, bir yemek görüşmesinde veya akşam eve dönerken aracı bulunmayan kişilerin sıklıkla başvurdukları bir yöntemdir. Bulunulan bölgede taksi durağından araç temini yapılabileceği gibi telefon numaraları üzerinden en yakın taksi aranarak hizmet alınabilir. Taksiler çalışma prensibine göre bir taksimetreyi hazır bulundururlar. Araca binen her yolcunun bu taksimetre üzerinden belirli bir ücret karşılığında taşımacılığı yapılır.
Taksimetre Neden Kullanılır?
Taksimetre kullanımı şehir içerisinde bir mesafeden farklı bir mesafeye giderken oluşan ücretin hesaplamasını sağlar. Bu sebeple her takside muhakkak ki taksimetre bulunur. Burada önemli olan taksimetrenin ne zaman kullanıldığının bilinmesidir. Hesaplamalar yapılırken de belirli bir metot izlenir.
Taksimetre kullanılırken müşterinin mağdur edilmemesi de önemlidir. Bu sebeple öncesinde gidilecek yolun tüm güzergahları tespit edilebilir. Bazen kötü niyetli olan kişiler gidilecek olan mesafeyi uzatarak daha fazla ücret alabilmek adına bir teknik uygulayabilir. Bu durumda öncesinde hangi yolların bulunduğunu bilmek fayda sağlayacaktır. Taksimetre kullanımında gidilecek olan yere yönelik yol sırasında yapılan kazı çalışmaları, trafik kazası veya yoğun trafikten kaynaklı olarak süreç uzayabilir. Bu sebeple mesafeden kaynaklı ücret farklılığı oluşabilir.
Taksimetre Ne Zaman Açılır?
Taksi kullanılırken taksimetre açılışı müşteri araca bindikten sonra açılır. Yoldan geçen veya belirli bir duraktan bulunulan alana gelen taksi, taksimetresi açık olarak sizi alabilir. Böyle bir durumda taksimetrenin sıfırlanması gerekir. Kişi araca oturduktan sonra gidilecek olan mesafe ve zamanlama hesaba katılarak taksimetre çalıştırılmaya başlanır ve ücret bu şekilde oluşur. Burada önemli olan nokta öncesinde taksimetrenin açık olup olmadığına dikkat edilmeli ve bu sayede haksız kazancın önüne geçilmelidir. Hesaplama yapılırken de kişi gidecek olduğu yerin mesafesini, hangi yollardan gidileceğini öncesinden tespit edebilir. Bu doğrultuda taksiye bindikten sonra taksimetrenin açılış fiyatını öğrenir ve bu iki rakam birbiri ile çarpılarak tam olarak ne kadar ödenecek olduğu belirlenebilir.
Taksimetre açıldıktan sonra yapılan hesaplama farklı etkenlerden değişime uğrayabilir. Bu yolun trafik yoğunluğu başta olmak üzere eğer aracın geçeceği yollar paralı bir güzergah üzerinde bulunuyorsa bunun bedeli de eklenir. Bu ücretli bir otoyol veya bir köprü ücreti olabilmektedir. Yolcunun alındığı yerden itibaren başlatılan taksimetre kişinin yanına gelmeden önce duraktan itibaren açık halde bulunamaz.